Jag har gått all in på julkryddorna de senaste veckorna. På tal om det kan du fortfarande dela ditt bidrag till Månadens gröna med tema julkryddor. På Urban yoga-eventet för ett par veckor sedan bjöds det på godsaker som yoghurt med saffransgranola och pepparkaksbollar, två av mina absoluta julfavoriter. Granolan var en ny upptäckt men bollarna har jag gjort flera år tidigare. Här kommer recepten:
Saffransgranola
5 dl (glutenfria) havregryn
2 dl solrosfrön
1 dl pumpakärnor
1 dl riven kokos
1 dl vatten
1/2 g saffran
1 krm äkta vaniljpulver
2 msk kokosolja
2 msk honung
1 nypa salt
1 dl mandel
1 dl sultanrussin
Sätt ugnen på 175°C
Rör ihop saffran, kokosolja och honung och låt stå en stund
Hacka mandeln i mindre bitar och blanda samman med
havregryn, solrosfrön, pumpakärnor, kokos och salt i en stor bunke
Häll i saffransvätskan och blanda runt ordentligt
Strö ut på blandningen på en stor plåt med bakplåtspapper
Ställ in i mitten av ugnen och rosta ca 20 minuter
Öppna ugnsluckan och rör om då och då
Ta ut plåten när granolan blivit helt torr och gyllene
Låt svalna och blanda sedan ner russinen och häll upp i en tätslutande burk
Pepparkaksbollar
ca 14 st
2 cashewnötter
8 st färska urkärnade dadlar
alt. torkade fikon
2-3 tsk pepparkakskrydda
1/2 tsk vaniljpulver
1 msk kokosolja
1-2 dl vatten
ca 1 dl riven kokos
Mixa cashewnötterna fint i en matberedare och häll över i en bunke
Mixa sedan de urkärnade dadlarna tillsammans med kryddorna, kokosoljan och vattnet
Tillsätt vatten tills det blir en kladdig smet
Blanda sedan samman dadelsmeten med de mixade nötterna
Ställ smeten i kylen ett par timmar så blir det lättare att rulla bollarna
Mixa kokosen så den blir mer finfördelad
Forma bollar av smeten och rulla dem i kokosen