Så här i höst och vinter-tider så gillar jag och många med mig soppa på olika sätt, och det finns ju hur många olika typer och varianter som helst. Det vore att ljuga om jag sa att blomkålssoppa är min favorit med denna blev faktist långt över förväntan. Detta är mitt bidrag till Månadens gröna i november med temat kål som Tina med bloggen Grönt varje dag är värd för.
Blomkålssoppa
4 port
Detta är en krämig blomkåls- och potatissoppa med rostad vitlök och mandelströssel.
3 vitlöksklyftor
4 medelstora potatisar
1 stort blomkålshuvud, (750 g)
1 liter vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
2-3 dl crème fraîche , imat, grädde
1/2 dl flagad mandel
färsk persilja, bladgrönt
Banka till vitlöksklykorna och hacka dem sen fint. Hacka även den gula löken och stek allt lätt i olivolja i en stor gryta.
Skala potatisen och skär den i bitar, bryt blomkålen i mindre buketter och häll ner potatis och blomkål i grytan med löken.
Tillsätt vattnet och buljongtärningar ovh låt soppan sjud under lock ca 10–15 min.
Rosta under tiden mandelflagorna i en torr stekpanna och hacka persiljan och de gröna bladen.
När soppan kokat klart, mixa den slät med en mixerstav och blada sedan ner crème fraîche/havregrädde/grädde.
Toppa soppan med det gröna mandelströsslet och servera med ett gott bröd.