Nyheten på årets julbord blev en ny favorit, apelsinsallad till ris á la maltan. Det kan visserligen bero på att jag har en viss ”craving” på just apelsiner och clementiner för tillfället. Jag gjorde dessutom risgröt och ris á la malta för första gången i mitt liv och det blev ju riktigt gott, även om det tog lite lägre tid än jag trodde att det skulle. Det var ju ingen snabbgröt precis!
Julmarinerad apelsinsallad
5-6 apelsiner
0.5 dl socker
1 dl vatten
1 krm vaniljpulver alt. en vaniljstång
5 kardemummakärnor
1 kanelstång
Skär bort skalet på apelsinerna, skär dem i skivor och lägg dem i en skål.
Blanda ihop alla ingredienser och värm tills sockret har löst sig.
Sila marinaden och häll den över apelsinskivorna. Låt svalna.
Lägg upp på apelsinskivorna på ett fint fat och häll över lite av kryddlagen.
Dekorera med hackade pistagenötter och/eller granatäppelkärnor.
Servera apelsinsalladen till julgröten och toppa med en smulad pepparkaka. Mums!
Flygande hälsningar /Nellie