Jag har en ny sorts favoritmat. Det var på restaurangen Nam Do i centrala Malmö som jag upptäckte det Vietnamesiska köket. Wow, säger jag bara! Det var enkelheten, fräschören och myntan som tilltalade mig. Alltså mynta i en matig sallad (serverad i en skål) i kombination med en något het soyasås är en oslagbar kombination. Under sommaren har denna rätt serverats med lite olika trist. Som extra bonus visade det sig att den asiatiska kålen, som är en supergod bas till denna rätt, trivdes jättebra i våra odlingskragar.
Vietnamesisk sallad med och sojasås och jordnötter
strimlad isbergssallad
pak choi, mangold, spenat etc.
grovt rivna morötter
skivade rädisor
strimlad röd paprika
edamebönor
någon form av nudlar (om du vill)
kycklingfilé
cashewnötter
(uteslut bara kycklingen om du vill göra en vegetarisk rätt)
Sojasås:
1 msk fisksås
2 msk tamari (alt. japansk soja)
1 msk limesaft (alt. vitvinsvinäger)
1 tsk sambal oelek
1 msk vatten
1 pressad vitlöksklyfta
1 tum riven ingefära
Blanda ihop alla ingredienser till sojasåsen.
Rosta nötterna och hacka dem grovt.
Strimla och stek kyckling, krydda med salt och svartpeppar.
Blanda samman grönsakerna och nudlarna.
Lägg blandningen i botten av en portionsskål (typ soppskål).
Toppa med kyckling och nötter.
Häll över sojasås (ca. 2 msk).
Här kommer fler tips på vietnamesiska recept som jag är sugen på att prova: