Det börjar lida mot sitt slut med skörden i pallkragarna i trädgården. Idag drog jag upp de sista morötterna, och även en hel del ogräs för den delen. Lika bra att förbereda för nästa års sådd när en ändå är igång. Jag har dessutom läst någonstans att det går att så morötter och andra rotfrukter redan på hösten för att få en tidigare skörd nästa år. Någon som vet om det funkar? Får dock vänta till det här varma höstvädret är slut, annars finns det annars risk att det börjar gro på en gång.
Jag gjorde en ljummen bulgursallad till kvällsmat av de nyskördade morötterna. Väldans gott blev det om jag får säga det själv… Detta är mitt bidrag till Månadens gröna, september edition med tema rotfrukter.
Bulgursallad med bakade morötter
1-2 portioner bulgur
4-6 morötter (beroende på storlek)
1 rödlök
1 näve gröna blad (mangold, spenat, ruccola)
1 hög blandade örter (salvia, mynta, persilja, timjan)
1 mogen avokado
olivolja
grönsaksbuljong
salt och svartpeppar
2 msk mandlar
Dressing:
1 msk vit balsamvinäger (citron eller annan ljus vinäger)
1 msk rapsolja
1 msk olivolja
salt och svartpeppar
Vitlökssås:
1 dl gräddfil
rapsolja
2 stora rostade vitlöksklyftor
salt och svartpeppar
Skrubba eller skala morötterna och dela i mindre bitar
Skär rödlöken i klyftor och banka till vitlökarna
Fördela på en plåt med bakplåtspapper, häll över olivolja, salt och peppar
Skjuts in i ugnen i ca 15 min
Häll bulgur i en värmetålig skål, tillsätt 1/2 msk buljong och häll på vattnet.
Sätt över platsfolie och låt stå 5-10 min. Bulgur behöver inte koka (även om det står så på paketet)!
Rosta mandlarna i torr stekpanna eller i ugnen
Blanda ihop dressingen
Dela avokadon i tärningar (lättast att göra direkt i skalet och sedan skeda ur)
Hacka örterna, de gröna bladen och de rostade mandlarna
Häll upp gräddfilen i en skål, ta ut vitlöksklyftorna från ugnen och pressa ner i skålen
Häll på en skvätt rapsolja, salta och peppra
När morötterna är klara, blanda samma allt i en serveringsskål, häll över dressingen och servera.