För ett par dagar sedan gjorde jag äntligen en ny sats fröknäcke, eller rättare sagt två satser, men den ena blev tokbränd. Svart. Tack vare vår opålitliga ugn. Ugnen är reklamerad och oset börjar lägga sig. Tur att den ena plåten blev bra i alla fall.
Det finns ju en herrans massa recept på just fröknäcke och jag har provat en del olika varianter. Nedan recept blev riktigt bra. Det var enkelt att kavla ut smeten och de blev precis lagom hårda.
Fröknäcke
ca 15 bitar
1 dl oskalade sesamfrön
1 dl solroskärnor
1 dl krossade linfrön
1 dl majsmjöl
1 dl bovetemjöl (alt. majsmjöl)
2 msk rapsolja
2.5 dl kokande vatten
Topping: flingsalt, svartpeppar och pumpakärnor
Sätt ugnen på 175 C.
Blanda ihop alla torra ingredienser.
Häll på oljan och det kokande vattnet.
Blanda till en smet.
Bred ut på ett bakplåtspapper och lägg ett annat bakplåtspapper ovanpå.
Kavla ut till en tunn rektangel som passar plåtens storlek.
Ta bort det översta pappret.
Peppra och strö över flingsalt och pumpakärnor.
Skär i lagom stora rutor i smeten.
Grädda i ca 35 min.
Flygande hälsningar /Nellie